Säännöt

Ilmoittautuminen ja pelioikeus

Pelaajat ilmoittautuvat kaupunkisarjaan ilmoittautumislomakkeella, joko aloittelija- harraste- tai kilpasarjaan.

Harrastesarjaan voivat osallistua vain ne pelaajat, jotka eivät ole viimeisen kolmen vuoden aikana pelanneet minkään sulkapallo-organisaation yleisissä luokissa, missään pelimuodossa. Naisten kohdalla raja on liiton A-luokka.

Aloittelijasarja on nimensä mukaan tarkoitettu kilpailuhenkisille, aloitteleville pelaajille. Tähän sarjaan ilmoittautuessa sinun ei todellakaan tarvitse miettiä, että oletko tarpeeksi hyvä tai että pärjäätkö muille. Voit osallistua turvallisin mielin ja hymyssä suin!

Kaupunkisarjassa taistellaan erikseen kaikkien sarjojen voitosta. Siitä huolimatta, kun esim. harrastesarjan pelaaja pelaa tarpeeksi hyvin, hän pääsee välillä koittamaan taitojaan myös kilpasarjalaisten joukossa. Sama koskee aloittelijasarjan pelaajia (eli kun pelaat hyvin, niin pääset joskus koittamaan taitojasi harrastesarjan pelaajia vastaan). Tästä lisätietoa kohdassa "Sarjapisteet" ja "Miten pelataan".

Huom! Jokaiseen osakilpailuun ilmoittaudutaan aina erikseen Nimenhuudon kautta viimeistään osakilpailua edeltävän perjantain aikana. Ilmoittautuminen sulkeutuu PE klo 23.59. Järjestäjä pidättää oikeuden olla ottamatta myöhemmin ilmoittautuneita pelaajia mukaan kyseiseen osakilpailuun! Katso tästä Nimenhuudon käyttöohje.

 

Aloituspisteet

Jokainen saa lähtöpisteet sen mukaan, osallistuuko hän kilpa-, harraste- vai aloittelijasarjaan. Kilpasarjassa lähtöpisteet 10p, harrastesarjassa 5p ja aloittelijasarjassa 0p.

Ensimmäisessä osakilpailussa pelaajat sijoitetaan pooleihin viime kauden runkosarjan mukaisesti  poolien muodostamissäännön mukaan siten, että ylimmäksi rankatut pelaajat muodostavat ylimmän poolin jne.

Kun pelaaja tulee kesken kauden mukaan kaupunkisarjaan, hänelle lasketaan pisteet näin:

Kilpasarja

Kun kilpasarjaan tulee uusi pelaaja, niin ensin katsotaan onko pelaajalla Pohjanmaan Sulkapalloilijoiden (PohSu) tai Suomen sulkapalloliiton luokitusta missään pelimuodossa. Jos on, niin rajaksi katsotaan PohSun A-luokka tai liiton B-luokka (naisilla liiton valioluokka). Silloin uuden pelaajan pisteet ovat kilpasarjassa jo mukana olevien pelaajien ylemmän puoliskon keskiarvo. Keskiarvosta miinustetaan vielä "pelaamattomuussakkona" 0,5p jokaisesta pelaamattomasta osakilpailusta.

Jos pelaajan luokitus ei ole vaaditun mukainen, niin silloin pisteet ovat alemman puoliskon keskiarvo. Myös tästä keskiarvosta miinustetaan "pelaamattomuussakkona" 0,5p jokaisesta pelaamattomasta osakilpailusta.

Mikäli kilpasarjan pelaajia ei voida jakaa keskiarvoa laskettaessa kahteen yhtä suureen joukkoon, on alempi puoli aina isompi.

Tasapisteissä olevat uudet ja myöhemmin sarjaan mukaan tulleet pelaajat sijoitetaan matalammalle kuin jo pelaamalla samoihin pisteisiin nousseet pelaajat.

Harrastesarja

Kun harrastesarjaan tulee uusi pelaaja, niin ensin katsotaan onko pelaaja aikaisemmin osallistunut Pohjanmaan Sulkapalloilijoiden harrastesarjoihin missään pelimuodossa. Jos on, niin silloin uuden pelaajan pisteet ovat harrastesarjassa jo mukana olevien pelaajien ylemmän puoliskon keskiarvo. Keskiarvosta miinustetaan vielä "pelaamattomuussakkona" 0,5p jokaisesta pelaamattomasta osakilpailusta.

Jos pelaaja ei ole koskaan kilpaillut, niin silloin pisteet ovat alemman puoliskon keskiarvo. Myös tästä keskiarvosta miinustetaan "pelaamattomuussakkona" 0,5p jokaisesta pelaamattomasta osakilpailusta.

Mikäli harrastesarjan pelaajia ei voida jakaa keskiarvoa laskettaessa kahteen yhtä suureen joukkoon, on alempi puoli aina isompi.

Tasapisteissä olevat uudet ja myöhemmin sarjaan mukaan tulleet pelaajat sijoitetaan matalammalle kuin jo pelaamalla samoihin pisteisiin nousseet pelaajat.

Aloittelijasarja

Aloittelijasarjassa uusi pelaaja saa aina lähtöpisteinä yhden pisteen vähemmän kuin aloittelijasarjan alimmalla pelaajalla on.

 

Miten pelataan

Lähtökohtaisesti peltaan 3-4 pelaajan pooleina, mutta pelaajamäärän kasvaessa voidaan pelata myös viiden pelaajan pooleissa

 • 3 pelaajan poolit: paras kolmesta, 21 pisteeseen (max 30)
 • 4 pelaajan poolit: paras kolmesta, 15 pisteeseen (max 21)
 • 5 pelaajan poolit: paras kolmesta, 15 pisteeseen (ei jatkopisteitä)

Erän sisäiset tauot neljän ja viiden pelaajan pooleissa normaalisti 11p kohdalla.

Yllä mainittu pistelasku mahdollistaa sen, että vaikka poolin koko kasvaa, niin niiden ajalliset ja fyysiset vaatimukset eivät kasva liian suuriksi.

Erikokoisissa pooleissa on siis eri pistelaskusysteemi. Kuinka kauan pelit sitten kokonaisuudessaan kestävät eri pooleissa?

 • 3 poolissa yksittäisen pelin kesto arviolta 30min --> Kokonaiskesto noin 1h 30min
 • 4 poolissa yksittäisen pelin kesto arviolta 20min --> Kokonaiskesto noin 2h
 • 5 poolissa yksittäisen pelin kesto arviolta 15min --> Kokonaiskesto noin 2h 30min

Poolit muodostetaan jokaiseen osakilpailuun aina sen hetkisten rankingsijoitusten mukaan. Esimerkiksi jos harrastetason yksi tai useampi pelaaja on menestynyt kaupunkisarjassa niin hyvin, että on noussut kokonaisrankingissa joidenkin kilpasarjalaisten ohi, niin pelaaja pelaa seuraavalla pelikerralla poolissa, jossa on myös kilpasarjan pelaajia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pelaaja on noussut kilpasarjaan (eli hän pelaa yhä harrastesarjan kokonaisvoitosta). Sama koskee aloittelijasarjaa.

Jottei pooleista tulisi liian epätasaisia siitä syystä, että harraste- tai kilpasarjan pelaaja/t on syystä tai toisesta jättänyt yhden tai useamman osakilpailun väliin, niin poolit muodostetaan kuitenkin aina siten, että pelaajien pisteistä huolimatta jokaisessa neljän pelaajan kilpasarjan poolissa on aina vähintään kaksi kilpasarjan pelaajaa ja jokaisessa harrastesarjan poolissa aina vähintään kaksi harrastesarjan pelaajaa.

Yllä mainittu sääntö kumoaa siis poolien normaalin muodostumissäännön. Tämä tarkoittaa sitä, että alimman (tai alimpien) poolin sijaan esim. keskimmäinen pooli voi joskus olla suurin.

 

Poolien sisäiset pisteet

Pelaajat saavat jokaisella osakilpailussa poolin sisäisiä pisteitä seuraavasti:

 • jokaisesta pelatusta pelistä 1p
 • lisäpisteitä jokaisesta voitetusta erästä 1p
 • pelin voittamisesta 1p

Pelin luovutuksesta ennen pelin alkua (wo.) luovuttaja saa 0 pistettä ja voittaja 4 pistettä, ja eräpisteet voittajalle poolin pistelaskun mukaan 21/15/11-0, 21/15/11-0. Mikäli pelaaja joutuu luovuttamaan ottelun kesken pelin (ret.), saa voittaja neljä pistettä ja luovuttanut pelaaja yhden pisteen ja eräpisteet toteutuneen mukaan.

Eniten poolin sisäisiä pisteitä kerännyt voittaa poolin, toiseksi eniten kerännyt on toinen jne.

 

Sarjapisteet

Jokaisen osakilpailun jälkeen jokaisessa poolissa jaetaan pelaajien kesken nousupisteet poolin sisäisten sijoitusten mukaan alla olevan taulukon mukaisesti.

 Pisteet
1.sija4
2.sija3
3.sija2
4.sija1
5.sija1

 

Nousupisteet kerrotaan vielä poolikohtaisilla kertoimilla (ks. alla oleva taulukko)

Poolien lukumäärä1 poolin kerroin2 poolin kerroin3 poolin kerroin4 poolin kerroin5 poolin kerroin6 poolin kerroin7 poolin kerroin8 poolin kerroin
81,81,71,61,51,41,31,21,1
71,71,61,51,41,31,21,1 
61,61,51,41,31,21,1  
51,51,41,31,21,1   
41,41,31,21,1    
31,31,21,1     
21,21,1      
11,1       

 

 

Aloituspisteet + nousupisteet määräävät kokonaissijoituksesi kaupunkisarjassa.

 

Finaalitapahtuma

Finaalitapahtumaan voivat osallistua kaikki mutta kaupunkisarjan voitosta kamppailevat vain ne pelaajat, jotka ovat sitä ennen pelanneet kuluvan kauden aikana vähintään kolmessa kaupunkisarjan osakilpailussa. Kaupunkisarjan voittaja on kilpasarjassa eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Tasapisteissä kaupunkisarjan voittaja määritetään Suomen Sulkapalloliiton kilpailusääntöjen kohtaa 24 soveltaen kaupunkisarjan kuluvan kauden kaikkien osakilpailujen tuloksista seuraavin kriteerein:

 1. voitettujen otteluiden määrä
 2. kaikkien voitettujen ja hävittyjen erien erotus
 3. kaikkien voitettujen ja hävittyjen pisteiden erotus
 4. arpa

Finaalitapahtumassa ratkotaan samalla pisteperiaatteella myös kaupunkisarjan aloittelija- ja harrastesarjojen mestaruudet.

 

Virallinen pelipallo

Virallinen pelipallo on SSuL:n hyväksymä luonnonsulkainen sulkapallo, mutta pelaajat voivat keskenään sopia, pelataanko ottelu muovi- vai luonnonsulalla.

Pelipaikalla on aina myynnissä luonnonsulkaisia sulkapalloja sekä muita sulkapallovarusteita. Lisätietoa Stringr ONE sulkapalloshop.

 

Kiistatilanteet ja muut mahdolliset erikoistilanteet

Kilpailulautakunnalla (Sport Club Kokkolan ry:n sulkapallojaoston hallitus) on päätäntävalta kaupunkisarjaa koskevissa asioissa. Kiistatilanteissa ottakaa mahdollisimman pian yhteys kilpailulautakuntaan, joka määrää ratkaisun niin nopeasti kuin on mahdollista.

Kilpailulautakunta voi pelaajan pyynnöstä nostaa tai laskea pelaajan harkintansa mukaan sarjasta toiseen.